niedziela, 8 czerwca 2014

Niezawodne ciasto czekoladowe

Jest to jeden z najstarszych przepisów na ciasto czekoladowe jaki posiadam. Piekę to ciasto od kilku lat, a najbardziej lubię je za to, że zawsze wychodzi - nawet wyjątkowo "zdolne" osoby nie są wstanie go zepsuć. Jest proste do wykonania, długo utrzymuje świeżość i dobrze smakuje zarówno do kawy jak i szklanki mleka.

Składniki*:
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szkl. zsiadłego mleka (zwykłe także się nada)
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. oleju
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę - u mnie szklana forma o średnicy 26 cm.
Składniki wrzucamy kolejno do miski. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia**.  Pieczemy przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu polewamy ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą.  

* Do ciasta można dodać ulubione orzechy czy posiekaną czekoladę, zyskamy dzięki temu ciekawy smak i teksturę.
** Ciasto będzie miało bardzo płynną konsystencję - ale nie przejmuj się tym, tak ma być.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template