Składniki*:
- 2 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- pół szklanki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szkl. zsiadłego mleka (zwykłe także się nada)
- 2 łyżeczki sody
- 3 szkl. mąki
- 0,5 szkl. oleju
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę - u mnie szklana forma o średnicy 26 cm.
Składniki wrzucamy kolejno do miski. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia**. Pieczemy przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu polewamy ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą.
* Do ciasta można dodać ulubione orzechy czy posiekaną czekoladę, zyskamy dzięki temu ciekawy smak i teksturę.
** Ciasto będzie miało bardzo płynną konsystencję - ale nie przejmuj się tym, tak ma być.
0 komentarze:
Prześlij komentarz