Danie składa się z pulpecików, ziemniaków i warzyw - jest sycące ale niezbyt ciężkie, dzięki przewadze warzyw. Dodatkowym jego plusem jest to, że na drugi dzień smakuje tak samo dobrze i wystarczy je tylko podgrzać.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego - w moim przypadku łopatka wieprzowa
- 20 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- około 8 średnich pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- olej do smażenia
Cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki a po tym wszerz na pół.
Pulpeciki: mięso mielone wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem, majerankiem i przyprawami. Formujemy małe pulpeciki. Do wysokiej patelni lub garnka nalewamy trochę oleju, rozgrzewamy i smażymy pulpeciki na rumiany kolor ze wszystkich stron. Gdy pulpeciki będą gotowe, wyciągamy je z garnka i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy ta zmięknie dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki. Lekko podsmażamy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki, zalewamy taką ilością gorącej wody aby przykryć składniki, dodajemy liść laurowy. Gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pulpeciki i gotujemy do miękkości ziemniaków, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy - mieszamy, doprawimy solą i pieprzem. Podajemy gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz