piątek, 6 czerwca 2014

Danie jednogarnkowe z pulpecikami

Tworząc zawsze robię bałagan w kuchni - łyżeczki, noże, deski i garnki w niezliczonej ilości, ktoś po tym musi pozmywać, więc obiad jednogarnkowy jest trafionym pomysłem. 
Danie składa się z pulpecików, ziemniaków i warzyw - jest sycące ale niezbyt ciężkie, dzięki przewadze warzyw. Dodatkowym jego plusem jest to, że na drugi dzień smakuje tak samo dobrze i wystarczy je tylko podgrzać. 



Składniki na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego - w moim przypadku łopatka wieprzowa
  • 20 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • około 8 średnich pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • olej do smażenia
Cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki a po tym wszerz na pół.  
Pulpeciki: mięso mielone wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem, majerankiem i przyprawami. Formujemy małe pulpeciki. Do wysokiej patelni lub garnka nalewamy trochę oleju, rozgrzewamy i smażymy pulpeciki na rumiany kolor ze wszystkich stron. Gdy pulpeciki będą gotowe, wyciągamy je z garnka i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy ta zmięknie dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki. Lekko podsmażamy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki, zalewamy taką ilością gorącej wody aby przykryć składniki, dodajemy liść laurowy. Gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pulpeciki i gotujemy do miękkości ziemniaków, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy - mieszamy, doprawimy solą i pieprzem. Podajemy gorące. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template