Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 5 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- buraczki
- jajko sadzone
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie krążki - około 3 mm. Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w kostkę. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy. Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu. Co jakiś czas przemieszać, żeby ziemniaki się nie spaliły. Gdy będą lekko rumiane, na wierzch wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Przykrywamy i dalej dusimy do momentu aż cebula będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy gorące z dodatkami.
Fajny pomysł na inne podanie ziemniaków
OdpowiedzUsuń