wtorek, 27 maja 2014

Duszone ziemniaki z pieczarkami i cebulą

Gdy brak mi czasu a chcę zjeść coś treściwego, nie myślę długo, bo już wiem, że padło na duszono-smażone ziemniaczki. Obiad jest prosty do wykonania, szybki i smaczny. Możemy go podać z surówką, jajkiem sadzonym lub innymi, ulubionymi dodatkami.


Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • buraczki
  • jajko sadzone
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie krążki - około 3 mm. Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w kostkę. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy. Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu. Co jakiś czas przemieszać, żeby ziemniaki się nie spaliły. Gdy będą lekko rumiane, na wierzch wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Przykrywamy i dalej dusimy do momentu aż cebula będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy gorące z dodatkami.

1 komentarze:

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template