Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 1 duże jajko
- 2/3 szkl. mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe:
- 2,5 szkl. obranego i pokrojonego na 1 centymetrowe kawałki rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietany kremówki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*. Obrany i pokrojony rabarbar zasypać 1/2 szkl. cukru. Odstawić.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, w drugiej olej, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać TYLKO do połączenia się składników.
Ciasto wylać na foremkę o rozmiarze 20x20 cm, na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar wraz z powstałym sokiem. Następnie zalać ciasto śmietaną.
Podawać wystudzone.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz