poniedziałek, 19 maja 2014

Kremowe ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni - cieszmy się nim więc. Dzisiaj proponuje proste do wykonania, kremowe ciasto z rabarbarem, które pasuje do leniwej niedzieli. Polecam jeść je jeszcze ciepłe. 

Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 duże jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe:
  • 2,5 szkl. obranego i pokrojonego na 1 centymetrowe kawałki rabarbaru
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany kremówki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*. Obrany i pokrojony rabarbar zasypać 1/2 szkl. cukru. Odstawić.

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, w drugiej olej, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać TYLKO do połączenia się składników. 
Ciasto wylać na foremkę o rozmiarze 20x20 cm, na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar wraz z powstałym sokiem. Następnie zalać ciasto śmietaną. 
Wstawić do piekarnika i piec przez około 55-60 minut, do złotego koloru.
Podawać wystudzone.

Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template