niedziela, 4 maja 2014

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Miękkie, pachnące ciasto, kwaśny rabarbar i słodka, chrupiąca kruszonka. Ciasto lekkie i wiosenne, idealne na słodki poczęstunek po grillu. 

Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szkl. mąki + 1 łyżka
  • 3/4 szkl. cukru + 1 łyżka
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 250 - 270 g obranego i pokrojonego na drobno rabarbaru
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Wszystkie składniki połączyć, tworząc grudki.

Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do spienienia się płynu. 
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, wbić jajka oraz wlać olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo luźne - nie podsypywać mąką. Odstawić na minimum 30 minut - do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, na wierzch posypać pokrojonym na drobno rabarbarem oraz posypać wierzch kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut - do złotego koloru i suchego patyczka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template