Miękkie, pachnące ciasto, kwaśny rabarbar i słodka, chrupiąca kruszonka. Ciasto lekkie i wiosenne, idealne na słodki poczęstunek po grillu.
- 30 g świeżych drożdży
- 3 szkl. mąki + 1 łyżka
- 3/4 szkl. cukru + 1 łyżka
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 250 - 270 g obranego i pokrojonego na drobno rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Wszystkie składniki połączyć, tworząc grudki.
Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do spienienia się płynu.
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, wbić jajka oraz wlać olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo luźne - nie podsypywać mąką. Odstawić na minimum 30 minut - do podwojenia objętości.
0 komentarze:
Prześlij komentarz