poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto na pysznym, chrupiącym spodzie, z lekką pianką i owocami... idealne na rodzinny obiad - posmakuje nawet najbardziej wybrednym łasuchom. 

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej (lub krupczatki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 żółtek
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Pokroić margarynę w kostkę, dodać do mąki, wbić żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 60% i 40%), włożyć do woreczków i schować do zamrażarki na minimum 4 godziny aby zamarzło. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać.
Piec przez około 20 minut w temperaturze 190*. Po upieczeniu placek całkowicie ostudzić.



Dodatki:
  • 500 g jagód (użyłam mrożonych) lub innych owoców: malin, borówek, poziomek
  • cukier puder do oprószenia
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2 szkl. oleju
Gdy spód jest już zimny, zaczynamy ubijać białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do masy dodać proszek budyniowy, cały czas miksując na najwyższych obrotach - aby dobrze się rozpuścił. Po czym delikatną strużką wlewać olej - miksując do połączenia. 
Piekarnik rozgrzać do 190*.
Przygotowaną piankę wylać na podpieczony spód, po czym wyłożyć na masę owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i zetrzeć mniejszą, pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template