środa, 16 kwietnia 2014

Zapiekanka makaronowa

Gdy kiepsko się czuję a na dodatek zaraz mają zjawić się goście, ostatnią rzeczą o jakiej marzę jest długie siedzenie w kuchni. W takich sytuacjach idealnie sprawdzi się zapiekanka makaronowa... prosta i szybka do zrobienia, co nie ujmuje jej nic ze smaku.


Składniki:

  • 500 g makaronu typu świderki
  • 500 g pieczarek
  • 300 g dobrej, cienkiej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ser do posypania wierzchu
Składniki na beszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 500 ml mleka
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • bazylia i oregano do smaku
  • sól i pieprz do smaku
Wstawić osoloną wodę na makaron. 
Obrać pieczarki, pokroić na grubsze kawałki. Obierać cebulę i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce.
Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości.
W między czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy gdy będzie gotowy. Makaron przekładamy do większego naczynia i dodajemy do niego usmażone pieczarki i cebulę.
Na tej samej patelni podsmażyć na rumiano, pokrojoną kiełbasę, po czym dodać do makaronu z cebulą i pieczarkami. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub innej formy.
Przygotować beszamel: masło roztopić w rondelku, dodać łyżkę mąki i wymieszać na gładką masę. Po tym dolewać powoli mleko, ciągle mieszając. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dodać koncentrat pomidorowy, zioła oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przygotowanym sosem polać makaron. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i zapiekać około 25 minut.
Podawać gorące. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template