niedziela, 13 kwietnia 2014

Tort śmietankowo- truskawkowy

Czekoladowy biszkopt, warstwa kremu śmietanowo- serowego a do tego frużelina truskawkowa... wyważony w smaku, nie za słodki ale też nie mdły - to jest to, co w tortach lubię najbardziej.


Składniki na biszkopt czekoladowy (forma o średnicy 24 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. ciemnego kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Nagrzać piekarnik do 160-170*. Przesiać mąkę z kakao. Zetrzeć na tarce czekoladę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce cukier - dalej ubijając. Następnie, dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka. 
Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, uważając, żeby piana nie osiadła. 
Masę ostrożnie przelać do wyłożonej papierem tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 - 40 minut - do suchego patyczka. 
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, po czym upuścić je (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. 
Boki biszkoptu oddzielamy od formy, dopiero po wystudzeniu.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. 

Składniki na frużelinę truskawkową:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • 2/3 szkl. cukru (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek nie rozmrażamy). Postawić na palniku, na średnim ogniu i podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, po czym wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z owocami, uważając, by nie zrobiły się grudki. Otrzymany sos schłodzić by zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelowego kisielu.

Składniki na masę śmietanowo - serową
  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 0,5 szkl. cukru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzonej
Śmietanę lekko ubić, po czym dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijać. Następnie, ubijając powoli dodawać, porcjami serek mascarpone, do uzyskania aksamitnej masy. W tym momencie w razie potrzeby dodać rozpuszczoną żelatynę. 

Jeden blat biszkoptu układamy na paterze. Wykładamy na niego 1/2 ilości frużeliny a na nią część masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Przykrywamy ostatnim blatem i wykładamy masę śmietanową, którą pokrywamy górę oraz boki biszkoptu.


Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Inspiracją na biszkopt oraz frużelinę był ten blog


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template