Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 szkl. cukru
- 4 duże jajka
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego /1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 szkl. mleka
- 120 g dobrej, gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę keksową o wymiarach 29 x 11 wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę - około 8 minut mikserem. Gdy uzyskamy pożądaną masę, dodajemy po kolei, po jednym jajku, ciągle miksując. Masa na tym etapie, może się zważyć, lecz nie wpłynie to na efekt końcowy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Zmniejszamy obroty miksera do minimum (lub go włączamy i bierzemy do ręki rózgę) i na zmianę dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Do wyłożonej papierem formy, wykładamy na zmianę masy - raz jasną, raz ciemną. Na koniec robimy w cieście zygzaki.
Babkę pieczemy w nagrzanym do 170* piekarniku przez około 70 - 80 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz