piątek, 18 kwietnia 2014

Babka marmurkowa

Piękne wzory na cieście, cudowny smak i zapach czekolady, idealna na popołudniowy odpoczynek przy kawie lub herbacie... Jedząc przenoszę się do czasów, kiedy byłam małą dziewczynką.
Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego /1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szkl. mleka
  • 120 g dobrej, gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę keksową o wymiarach 29 x 11 wykładamy papierem do pieczenia.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę - około 8 minut mikserem. Gdy uzyskamy pożądaną masę, dodajemy po kolei, po jednym jajku, ciągle miksując. Masa na tym etapie, może się zważyć, lecz nie wpłynie to na efekt końcowy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Zmniejszamy obroty miksera do minimum (lub go włączamy i bierzemy do ręki rózgę) i na zmianę dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Do wyłożonej papierem formy, wykładamy na zmianę masy - raz jasną, raz ciemną. Na koniec robimy w cieście zygzaki.
Babkę pieczemy w nagrzanym do 170* piekarniku przez około 70 - 80 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template