piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik krakowski

To chyba najbardziej znany i lubiany sernik w naszym kraju. Masa jest ciężka, konkretna, serowa. Wykonana na nim kratka uroczo wygląda a samo  ciasto ładnie się kroi i mały kawałek wystarczy aby zaspokoić chęć na coś słodkiego.

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po schłodzeniu, 2/3 ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 25 x 30, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło. Podpiec placek w temperaturze 175 * przez około 10 - 15 minut. 
Z pozostałego ciasta zrobimy kratkę na serniku.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg dobrej jakości twarogu (najlepiej tłustego)
  • 8 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek 
  • ulubiony aromat
  • 1 żółtko do smarowania kratki z ciasta (białka nie wyrzucać)
Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie.
Masło, zwykły cukier i cukier z wanilią ucieramy mikserem na puszystą, gładką masę. Po czym dodajemy na zmianę, po 1 żółtku i po 1 łyżce twarogu i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki oraz ulubiony aromat i delikatnie mieszamy. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, do piany dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwilę, po czym delikatnie łączymy z masą serową - najlepiej zrobić to szpatułką do ciasta.
Powstałą masę wylewamy ostrożnie na podpieczony spód. Z lodówki wyciągamy pozostałe ciasto, cienko rozwałkowujemy, i radełkiem wycinamy paski i układamy je na masie serowej. Smarujemy żółtkiem.
Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170*. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Składniki na lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru pudru
Składniki połączyć do uzyskania gładkiej masy. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodawanie cukru pudru lub wody (gdy jest za gęsty). Tak powstałym lukrem smarujemy paski na cieście.
Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template