niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik londyński

Lubię serniki a w szczególności takie jak ten - delikatne, kremowe, nie za słodkie a przy tym ekspresowe do zrobienia.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników typu digestive (z powodu ich braku użyłam zwykłych herbatników)
  • 90 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
  • 1000 g serka kremowego lub dobrej jakości twarogu, zmielonego 3-krotnie*
  • 250 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na polewę:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • nasiona z połowy laski wanilii
* użyłam twarogu z wiaderka, przez co sernik nieco się rozpadał.

 Tortownice - dno oraz brzegi, wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 180*C.

Herbatniki wrzucić do blendera, rozdrobnić. Dodać roztopione masło i blednować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na wyłożoną folią tortownice i równomiernie rozłożyć, dociskając łyżka. Wstawić do lodówki.

Ser zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami, ekstraktem z wanilii i sokiem z cytryny na gładką masę, po czym wylać ją na spód ciasteczkowy. Tortownicę ustawić w drugim, większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - lub tak jak ja, poziom niżej ustawić blachę wypełnioną wodą - ponieważ, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.

W między czasie przygotować możemy polewę: wymieszać śmietanę z cukrem i ziarenkami wanilii. Odstawić.

Po upływie czasu (wierzch sernika powinien być ścięty na tyle, aby wylana na niego polewa nie wsiąkła do masy serowej) wyciągnąć formę z sernikiem i wylać na niego polewę śmietanową i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.

Po upieczeniu, odczekać chwilę, po czym delikatnie usunąć folię aluminiową i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez noc.

Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template