Składniki na spód:
- 200 g herbatników typu digestive (z powodu ich braku użyłam zwykłych herbatników)
- 90 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1000 g serka kremowego lub dobrej jakości twarogu, zmielonego 3-krotnie*
- 250 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 5 żółtek
- 2,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2,5 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na polewę:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- nasiona z połowy laski wanilii
* użyłam twarogu z wiaderka, przez co sernik nieco się rozpadał.
Herbatniki wrzucić do blendera, rozdrobnić. Dodać roztopione masło i blednować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na wyłożoną folią tortownice i równomiernie rozłożyć, dociskając łyżka. Wstawić do lodówki.
Ser zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami, ekstraktem z wanilii i sokiem z cytryny na gładką masę, po czym wylać ją na spód ciasteczkowy. Tortownicę ustawić w drugim, większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - lub tak jak ja, poziom niżej ustawić blachę wypełnioną wodą - ponieważ, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
W między czasie przygotować możemy polewę: wymieszać śmietanę z cukrem i ziarenkami wanilii. Odstawić.
Po upływie czasu (wierzch sernika powinien być ścięty na tyle, aby wylana na niego polewa nie wsiąkła do masy serowej) wyciągnąć formę z sernikiem i wylać na niego polewę śmietanową i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.
Po upieczeniu, odczekać chwilę, po czym delikatnie usunąć folię aluminiową i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez noc.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz