niedziela, 8 czerwca 2014

Bułki na zsiadłym mleku

Kolejna wersja domowych bułek - tym razem z wykorzystaniem domowego, zsiadłego mleka. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień również niczego im nie brakuje. 

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka nasion łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Z ciepłej wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki pszennej przygotować zaczyn. Odstawić do spieniania na 15 minut. 
Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, wsypać sól, wbić jajko, wrzucić masło oraz wsypać nasiona słonecznika oraz siemię lniane. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut - do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i formujemy bułeczki - wielkość dowolna (gdyby ciasto było zbyt rzadkie możemy podsypać je mąką, jednak nie za wiele, bo im więcej podsypujemy, tym bułeczki będą twardsze). Układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut, do złotego koloru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template