niedziela, 8 czerwca 2014

Kurczę paprykowe

Propozycja na obiad - udka z kurczaka w marynacie paprykowej, pieczone z ziemniakami z nutą lubczyku.


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
Kurczaka płuczemy i dobrze osuszamy. Posypujemy go solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki oraz ziołami prowansalskimi. Polewamy oliwą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc).
Ziemniaki myjemy i obieramy. wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania wody. Odcedzamy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią podgotowane ziemniaki. Na ziemniaki układamy zamarynowanego kurczaka, wraz z powstałym sosem i w przestrzenie układamy listki świeżego lubczyku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut.
Podajemy z ulubioną surówką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template