Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kg ziemniaków
- 2 gałązki świeżego lubczyku
Kurczaka płuczemy i dobrze osuszamy. Posypujemy go solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki oraz ziołami prowansalskimi. Polewamy oliwą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc).
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią podgotowane ziemniaki. Na ziemniaki układamy zamarynowanego kurczaka, wraz z powstałym sosem i w przestrzenie układamy listki świeżego lubczyku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut.
Podajemy z ulubioną surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz