Składniki:
- 1 duża kalarepa
- 1 średniej wielkości marchewka
- 2 średniej wielkości młode ziemniaki
- 2/3 szkl. mleka
- 1 łyżeczka masła
- 250 ml wody
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka śmietany - pominęłam w mojej zupie
Marchewkę, kalarepę i ziemniaki obrać. Marchewkę oraz kalarepę pokroić w półksiężyce, ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać mlekiem, dodać masło, sól oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dolać wodę i gotować jeszcze około 15 minut, do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Garnuszek zdjąć z palnika, dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zamieszać i podawać.
Przepis (odrobinę zmodyfikowany) pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz