niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa z kalarepy

Mam ogromne szczęście, że posiadam kawałek ogródeczka, na którym rosną zdrowe warzywka. Jednym z nich jest kalarepka. Najczęściej jedzona na surowo, bez dodatków. Jednakże, dzisiaj proponuje coś zupełnie innego - zupę z kalarepki. Robi się ją dość szybko, z podstawowych składników a smak na pewno zadowoli fanów kalarepki i mam nadzieje, przekona, tych którzy jej unikali do spróbowania.

Składniki:
  • 1 duża kalarepa
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 2 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka śmietany - pominęłam w mojej zupie
Marchewkę, kalarepę i ziemniaki obrać. Marchewkę oraz kalarepę pokroić w półksiężyce, ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać mlekiem, dodać masło, sól oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dolać wodę i gotować jeszcze około 15 minut, do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Garnuszek zdjąć z palnika, dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zamieszać i podawać. 

Przepis (odrobinę zmodyfikowany) pochodzi z  tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template