czwartek, 10 lipca 2014

Zapiekanka z ziemniakami, warzywami i mięsem mielonym

Gorąca, pożywna i zdrowa zapiekanka z ziemniakami, dużą ilością warzyw i mięsem mielonym. Oprócz tego, że jest smaczna i syta to na dodatek pozwala na pozbycie się resztek z lodówki.


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża kalarepa
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • 0,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 500 ml gorącej wody
  • 150 g ulubionego sera - u mnie ser kozi i gouda
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 3 mm i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez około 7 minut. Odcedzić na sicie. Odstawić.

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę - zeszklić, dodać marchewkę i kalarepę, podsmażać aż lekką zmiękną, dodać pokrojone suszone pomidory i pieczarki i posiekany czosnek. Smażyć do miękkości. Dodać rozdrobnione, mielone mięso. Podsmażać około 5 minut, następnie zalać 500 ml gorącej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Gotować do momentu aż połowa płynu odparuje. Zdjąć z palnika, dodać śmietankę i zamieszać.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia wyłożyć 1/3 ilości sosu mięsno-warzywnego, ułożyć połowę ilości ziemniaków następnie pozostałą ilość sosu i resztę ziemniaków. Posypać serem (lub ułożyć plasterki). Zapiekać przez około 30 minut. Podawać gorące.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template