Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 małe cebule
- 6 średniej wielkości pieczarek
- 1 duża kalarepa
- 1 średniej wielkości marchewka
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
- 0,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 500 ml gorącej wody
- 150 g ulubionego sera - u mnie ser kozi i gouda
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 3 mm i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez około 7 minut. Odcedzić na sicie. Odstawić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia wyłożyć 1/3 ilości sosu mięsno-warzywnego, ułożyć połowę ilości ziemniaków następnie pozostałą ilość sosu i resztę ziemniaków. Posypać serem (lub ułożyć plasterki). Zapiekać przez około 30 minut. Podawać gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz