sobota, 29 marca 2014

Tiramisu

Tiramisu... to włoski deser o smaku kawy, migdałów i śmietany. Wariacji na temat tiramisu jest wiele, jednak dzisiaj zaproponuje wersje bez jajek, przez co można jeść je bez obaw.
Zadowoli nie tylko fanów kawy.


Składniki:
  • 24 biszkoptów savoiardi
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzącej wody + odrobina do rozpuszczenia żelatyny
  • 3 łyżki amaretto
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru z wanilia
  • 2 łyżeczki kakao
W płaskim naczyniu rozpuszczamy kawę we wrzątku i dodajemy amaretto, odstawiamy do wystudzenia. Do szklanki wsypujemy żelatynę, dolewamy odrobinę zimnej wody w celu namoczenia żelatyny, po czym dolewamy minimalną ilość gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę - studzimy.
W między czasie ubijamy śmietanę, następnie powoli dodajemy mascarpone i cukier oraz wlewamy wąską strużką wystudzoną żelatynę.
Biszkopty obtaczam szybko w rozpuszczonym, kawowym płynie i układam równo w formie (u mnie szklana, okrągła forma o średnicy ). Na nasączone biszkopty nakładam połowę masy śmietanowo- serowej, posypujemy 1 łyżeczką przesianego kakao, po czym powtarzamy czynność - nasączone biszkopty, masa śmietanowa, kakao.
Gotowy deser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy schłodzony.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template