Zadowoli nie tylko fanów kawy.
Składniki:
- 24 biszkoptów savoiardi
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml wrzącej wody + odrobina do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki amaretto
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 330 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru z wanilia
- 2 łyżeczki kakao
W płaskim naczyniu rozpuszczamy kawę we wrzątku i dodajemy amaretto, odstawiamy do wystudzenia. Do szklanki wsypujemy żelatynę, dolewamy odrobinę zimnej wody w celu namoczenia żelatyny, po czym dolewamy minimalną ilość gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę - studzimy.
W między czasie ubijamy śmietanę, następnie powoli dodajemy mascarpone i cukier oraz wlewamy wąską strużką wystudzoną żelatynę.
Biszkopty obtaczam szybko w rozpuszczonym, kawowym płynie i układam równo w formie (u mnie szklana, okrągła forma o średnicy ). Na nasączone biszkopty nakładam połowę masy śmietanowo- serowej, posypujemy 1 łyżeczką przesianego kakao, po czym powtarzamy czynność - nasączone biszkopty, masa śmietanowa, kakao.
0 komentarze:
Prześlij komentarz