sobota, 29 marca 2014

Kwaśna zupa

U mnie w domu nazywana kwaśną zupą, u mojej kuzynki kwaśniakami a jeszcze inaczej zupą pulpetową... niezależnie od nazwy jest to jedna z moich ulubionych zup, przypominająca dzieciństwo. Smaczna, lekko kwaśna zupka z pulpetami i gotowanymi oddzielnie ziemniakami. Niebo w gębie.

Składniki:
  • woda
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 średniej wielkości selera
  • 1 duża cebula
  • około 15 cm pora
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mięso mielone wieprzowe np. szynka lub łopatka
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • kwaśna śmietana - wedle uznania
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
  • ziemniaki - ilość wedle uznania


W garnku gotujemy wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, wrzucamy całą, obraną z łupin cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy pulpety: mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, wyrabiamy i formujemy kulki, po czym obtaczamy je w mące. Pulpety wrzucamy na wrzący wywar, w momencie, kiedy warzywa będą miękkie i gotujemy około 15 - 20 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie doprawiamy zupę kwaskiem cytrynowym oraz kwaśną śmietaną oraz w miarę potrzeb solą i pieprzem.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Ugotowane wykładamy na talerze, zalewamy porcją zupy i pulpetami i podajemy.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template