Składniki:
- woda
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 średniej wielkości selera
- 1 duża cebula
- około 15 cm pora
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- mięso mielone wieprzowe np. szynka lub łopatka
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia pulpetów
- kwaśna śmietana - wedle uznania
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
- ziemniaki - ilość wedle uznania
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, wrzucamy całą, obraną z łupin cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Po tym czasie doprawiamy zupę kwaskiem cytrynowym oraz kwaśną śmietaną oraz w miarę potrzeb solą i pieprzem.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Ugotowane wykładamy na talerze, zalewamy porcją zupy i pulpetami i podajemy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz