Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 laska wanilii
- 2 żółtka
- 60 - 70 g cukru z wanilią
- 40 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka i śmietanę wlewamy do garnuszka. Z przekrojonej na pół wanilii wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je do garnuszka z mlekiem, wrzucamy też wyskrobane laski. Stawiamy na średnim płomieniu.
Do drugiego naczynia wlewamy pozostałe 250 ml mleka, wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia składników.
Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, wyciągamy z niego strączki wanilii i zdecydowanym ruchem wlewamy płyn z mleka, mąki, cukru i żółtek, ciągle mieszamy, do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
0 komentarze:
Prześlij komentarz