piątek, 14 marca 2014

Budyń waniliowy

Budyń... słodki smak dzieciństwa. Pożywny i kremowy, znakomity z malinowym sokiem. Szkoda, że najczęściej kupujemy budyń w proszku zamiast przygotować go samemu - a przecież to takie proste, a co najważniejsze taki budyń jest o niebo lepszy od tego ze sklepu.


Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 60 - 70 g cukru z wanilią
  • 40 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka i śmietanę wlewamy do garnuszka. Z przekrojonej na pół wanilii wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je do garnuszka z mlekiem, wrzucamy też wyskrobane laski. Stawiamy na średnim płomieniu. 
Do drugiego naczynia wlewamy pozostałe 250 ml mleka, wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia składników.
Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, wyciągamy z niego strączki wanilii i zdecydowanym ruchem wlewamy płyn z mleka, mąki, cukru i żółtek, ciągle mieszamy, do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. 
Gorący budyń przelewamy do miseczek i podajemy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template