Składniki:
- 140 g masła
- 80 g dobrej, gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 1/2 szkl. ciemnego kakao
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/2 szkl. śmietany 12%
- szczypta soli
W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i czekoladę, delikatnie podgrzewając. Gdy masa będzie gładka ściągnij rondelek z palnika i dodaj przesiane kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, aromat waniliowy i sól - dobrze ubij. Dodaj 1/3 ilości mąki, wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Na koniec dosyp resztę mąki i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nastaw na 180* z grzaniem górnym i dolnym. Ciasto przekładaj do foremek, i piecz przez około 25 minut.
Przepis pochodzi z tej strony
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz