niedziela, 9 marca 2014

Mała czarna

Mała czarna - czyli mocno czekoladowa babeczka. Intensywna w smaku, nie za słodka, wilgotna, długo świeża i uzależniająca. Zachwyci wszystkich fanów czekolady.

Składniki:

  • 140 g masła
  • 80 g dobrej, gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 1/2 szkl. ciemnego kakao
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/2 szkl. śmietany 12%
  • szczypta soli
W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i czekoladę, delikatnie podgrzewając. Gdy masa będzie gładka ściągnij rondelek z palnika i dodaj przesiane kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, aromat waniliowy i sól - dobrze ubij. Dodaj 1/3 ilości mąki, wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Na koniec dosyp resztę mąki i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nastaw na 180* z grzaniem górnym i dolnym. Ciasto przekładaj do foremek, i piecz przez około 25 minut.


Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template