piątek, 26 czerwca 2015

Zapiekany camembert z grzankami, sałatą z rukoli i orzechów włoskich

Dzisiaj zapachniało Francją... pieczony, rozpływający się camembert, w którym zanurzamy grzanki z bagietki oraz znakomita, nietuzinkowa sałata z pikantnymi jabłkami i chrupiącymi orzechami. Zapraszam do wypróbowania.
 
Składniki dla 2 osób:
  • 2 sery camembert
Sałata:
  • 2 zielone jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 cytryna
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 garści sałaty rukoli 
  • 20 pokruszonych orzechów włoskich
  • ostra papryka w proszku lub chili
Winegret:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 5-6 łyżek oleju arachidowego (ja użyłam rzepakowego) 
Grzanki:
  • 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • świeże listki z połowy gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki alkoholu wysokoprocentowego* (pominęłam)
Przygotowanie:

Sałata: Jabłka przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać i odstawić.


Winegret: Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu. Odstawić.

Ser: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
Otworzyć sery, pozbyć się wszelkich naklejek, rozwinąć z papieru (jeśli miały drewniane opakowania, po wyjęciu i odklejeniu naklejek, włożyć je do nich z powrotem). Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki.

Sery włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 - 12 minut. 

Grzanki: Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, po tym na 3 mniejsze kawałki - aby powstały słupki. 
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. 
Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Polać bagietkę z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa.
Smażyć bagietkę 2 – 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią i odstaw ją na bok.

Sałata: Na talerzu ułożyć rukolę, posypać ją z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi a na wierzchu ułożyć wcześnie przygotowane jabłka.

Ser: Wyciągnąć camembert z piekarnika. Położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki.

Sałata: Sałatkę polać sosem winegret.
Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Natychmiast podawać.


*Można flambirować ser. Podgrzać kilka łyżek alkoholu w rondlu. Gdy będzie gorący, polać po 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie.


Przepis pochodzi z programu "Pascal po francusku", odcinek 3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template