Składniki na ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru wanilinowego)
- 220 g margaryny
- 200 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- 200 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
Ze składników na ciasto, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do schłodzenia na minimum pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Schłodzone ciasto, rozwałkować na blacie wysypanym mąką, na grubość około 3 mm i wycinać wybrane przez nas kształty (u mnie kółka, wycinane większym kieliszkiem). W małej miseczce rozbełtać jajko, po czym posmarować nim każdy krążek i posypać posiekaną czekoladą i orzechami - lekko docisnąć dłonią, aby się nie osypały.
Tak przygotowane ciasto przekładać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut, do lekko złotego koloru.
Po upieczeniu ciastka studzić na kratce. W między czasie przygotować polewę - do garnka wlać mleko i połamaną czekoladę - podgrzewać na małym płomieniu aż do całkowitego rozpuszczenia - pilnując aby polewa się nie zagotowała. Przestudzić.
Wystudzone ciastka polać chłodną polewą i odstawić do stężenia czekolady.
0 komentarze:
Prześlij komentarz