Składniki:
- około 3 litry wody
- 1 szkl. łuskanego grochu
- 3 średnie marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duży liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- średniej wielkości pasek wędzonych żeberek wieprzowych
- 2 małe kiełbasy np. podwawelska
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 4 większe ziemniaki
- olej do podsmażenia cebuli
Około 1 godzinę wcześniej opłukujemy groch i namaczamy do w zimnej wodzie.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż kości, wkładamy je do zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu.
Obieramy marchew, czosnek, cebule, ziemniaki i wszystko kroimy na drobne kawałki. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy pokrojoną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, gdy marchewka będzie pół miękka i dodajemy wcześniej wypłukany i namoczony groch. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
W między czasie na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju i szklimy cebule, po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę. Smażymy do lekkiego zrumienienia składników.
Po upływie 30 minut, z wywaru wyławiamy żeberka, oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Przerzucamy je na patelnie z kiełbasą i cebulą. Do wywaru wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie przerzucamy do zupy zawartości patelni i gotujemy jeszcze 5 minut. Dosypujemy majeranek, pieprz i sól (jeśli potrzeba), mieszamy i zdejmujemy z palnika.
0 komentarze:
Prześlij komentarz