sobota, 6 grudnia 2014

Grochówka - najlepsza

A co powiecie na grochówkę - gęstą, pachnącą wędzonką, czosnkiem i majerankiem? Bez dodatku magicznych proszków z torebki i innych udziwnień. Podoba się Wam? Jeśli tak, to zachęcam to wypróbowania. 

Składniki:
  • około 3 litry wody
  • 1 szkl. łuskanego grochu
  • 3 średnie marchewki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duży liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • średniej wielkości pasek wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 małe kiełbasy np. podwawelska
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 większe ziemniaki
  • olej do podsmażenia cebuli
Około 1 godzinę wcześniej opłukujemy groch i namaczamy do w zimnej wodzie. 
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż kości, wkładamy je do zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. 
Obieramy marchew, czosnek, cebule, ziemniaki i wszystko kroimy na drobne kawałki. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy pokrojoną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, gdy marchewka będzie pół miękka i dodajemy wcześniej wypłukany i namoczony groch. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. 
W między czasie na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju i szklimy cebule, po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę. Smażymy do lekkiego zrumienienia składników. 
Po upływie 30 minut, z wywaru wyławiamy żeberka, oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Przerzucamy je na patelnie z kiełbasą i cebulą. Do wywaru wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 
Gdy ziemniaki będą miękkie przerzucamy do zupy zawartości patelni i gotujemy jeszcze 5 minut. Dosypujemy majeranek, pieprz i sól  (jeśli potrzeba), mieszamy i zdejmujemy z palnika. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template