Składniki na jedną porcję:
- 1 duża garść szpinaku baby
- 3 duże pieczarki
- 1 garść pokrojonego w słupki wędzonego boczku
- 1 duże jajko
- sól i pieprz
Na sos (proporcje wedle uznania - ja dałam po około 1 łyżeczce każdego ze składników):
- musztarda (ja użyłam sarepskiej)
- miód
- sok z cytryny
- oliwa
Szpinak umyć i osuszyć, przełożyć na talerz. Jajko ugotować na półtwardo, ostudzić i obrać. Pokroić na ósemki. Pieczarki obrać i pokroić na dość grube plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć na chrupko boczek, po czym zdjąć go z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni zrumienić pieczarki - starając się je układać pojedynczo. Zdjąć z ognia.
W miedzy czasie przygotować sos: do słoiczka dodać musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę. Dokładnie wszystko wymieszać.
Na szpinak wyłożyć boczek i pieczarki, ułożyć pokrojone jajko i polać sosem po całości.
0 komentarze:
Prześlij komentarz