poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pyszna szarlotka

"Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, a na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek, a na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: I dziadek, i babka, i ojciec, i matka jadali wciąż jabłka (...)"* 

Więcej nie trzeba mówić : dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę - bez robaczka z jabłuszek :)



Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
Ciasto: Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać, wbić dwa jajka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, po czym odstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

Masa jabłkowa: W między czasie obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki, po tym na pół i w cienkie plasterki. Tak przygotowane jabłka zasypać cukrem, cynamonem i skórka z cytryny. Odstawić na minimum 30 minut, aż puszczą sok.

Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 2/3 ilości schłodzonego ciasta wyłożyć na blat lekko wysypany mąką i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Drugą część z powrotem odstawić do schłodzenia.  Wyłożyć nim wyłożoną papierem do pieczenia formę i widelcem poczynić dziurki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać przez około 15 minut. Po podpieczeniu ostudzić.
Ponownie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Masę jabłkową wyłożyć na ostudzone ciasto. Mniejszą część ciasta zetrzeć na masę jabłkową. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 - 50 minut.



* autor fragmentu - Jan Brzechwa 
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template