"Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, a na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek, a na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: I dziadek, i babka, i ojciec, i matka jadali wciąż jabłka (...)"*
Więcej nie trzeba mówić : dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę - bez robaczka z jabłuszek :)
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. cukru
- 250 g zimnej margaryny
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cynamonu
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
Ciasto: Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać, wbić dwa jajka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, po czym odstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Masa jabłkowa: W między czasie obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki, po tym na pół i w cienkie plasterki. Tak przygotowane jabłka zasypać cukrem, cynamonem i skórka z cytryny. Odstawić na minimum 30 minut, aż puszczą sok.
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 2/3 ilości schłodzonego ciasta wyłożyć na blat lekko wysypany mąką i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Drugą część z powrotem odstawić do schłodzenia. Wyłożyć nim wyłożoną papierem do pieczenia formę i widelcem poczynić dziurki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać przez około 15 minut. Po podpieczeniu ostudzić.
Ponownie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Masę jabłkową wyłożyć na ostudzone ciasto. Mniejszą część ciasta zetrzeć na masę jabłkową. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 - 50 minut.
* autor fragmentu - Jan Brzechwa
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz