poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makaron po chińsku z kurczakiem

Pomysł na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka i makaron, do tego warzywa, proste i pożywne danie w nie więcej jak 15 minut gotowe. 


Składniki:
  • 200 g makaronu typu linguine (lub spaghetti)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 10 cm kawałek pora - zielona część
  • 300 g piersi z kurczaka
  • chińska przyprawa pięciu smaków
  • 1 duże jajko
  • sól
  • olej do smażenia
W garnku zagotować dobrze osoloną wodę. Gdy zawrze, wrzucić makaron i gotować al dente. Po ugotowaniu odlać szklankę wody z gotowania i odstawić oraz odcedzić makaron.
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w średniej wielkości paski. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażyć na złoto, po czym dodać warzywa, smażyć, mieszając aby się nie przypaliły. Gdy warzywa będą prawie miękkie, posypać je przyprawą pięciu smaków (wedle uznania), dosolić. Podlać wodą z gotowania makaronu i dusić przez 2 minuty. Gdy woda odparuje wrzucić makaron, pomieszać, przesunąć na brzeg patelni a na drugi brzeg wbić jajko i poczekać aż nieco się zetnie, po czym wmieszać je w makaron. Wymieszać i podawać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template