Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g wiejskiej kiełbasy
- 2 cebule
- 300 g surowych ziemniaków
- 150 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 - 4 gałązki świeżego majeranku - ja użyłam 1 łyżeczki suszonego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Farsz:
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na oleju, po czym dodajemy cebulę, zmniejszamy płomień i smażymy przez około 10 - 15 minut. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę przekładamy na ściereczkę i odciskamy - zlewając nadmiar płynu. Wodę odstawiamy do ustania - na dnie osadzi się skrobia, którą później dodamy do masy.
Utarte, surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy powstałą skrobię (bez wody), mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wyrabiamy przez chwilę.
Na każdy placuszek nakładamy farsz, zlepiamy i nadajemy kształt walca. Każdą pyzę obtaczamy w mące.
W garnku nastawiamy wodę, kiedy się zagotuje, porządnie ją solimy i wrzucamy pyzy (małymi porcjami) i gotujemy na średnim ogniu około 6 - 8 minut od wypłynięcia.
Resztę farszu podgrzewamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek i majeranek. Tak przygotowaną okrasą polewamy gotowe pyzy.
Przepis pochodzi z programu "Smaki czasu z Karolem Okrasą".
0 komentarze:
Prześlij komentarz