Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- około 3 cm kawałek świeżej papryczki chili
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru
- skórka i sok z połowy cytryny
- pół natki świeżej kolendry
- sól do smaku
- oliwa
Na suchą patelnię wsyp słonecznik i praż, co jakiś czas mieszając, aby uzyskał złoty kolor. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przesyp do naczynia, wrzuć podprażony słonecznik. Chili posiekaj na drobniutkie kawałeczki, zetrzyj imbir oraz posiekaj kolendrę. Przesyp do naczynia z marchewką . Zetrzyj skórkę z cytryny, skrop marchewkę sokiem, posól, dolej oliwy i dokładnie wymieszaj.
Przepis na surówkę zaczerpnęłam z książki Jamie Olivera - "30 minut w kuchni"
0 komentarze:
Prześlij komentarz