sobota, 11 października 2014

Żółte spaghetti

Bogate, kremowe, smakowite - wyjątkowe! Dodatkowo proste i szybkie do wykonania - koniecznie spróbujcie! To jajeczno-śmietanowo- serowe niebo. 



Składniki na 2 porcje
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki wytrawnej marsali 
  • 200 g spaghetti
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu, plus trochę do podania
  • 2 łyżki śmietany kremówki (ja użyłam słodkiej śmietany 18%)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka miękkiego niesolonego masła
Zagotuj osoloną wodę na makaron. 
Szafran włóż do maleńkiego rondelka, zalej marsalą i zagotuj. Gdy wino zawrze zdejmij rondelek z palnika i odstaw, żeby napar naciągnął.
Ugotuj spaghetti. Musi być al dente - lekko twarde w środku, bo dojdzie w sosie.
Gdy spaghetti się gotuje, zrób kremowy sos: w niewielką miseczkę wbij jajka, wsyp parmezan i wlej śmietankę, dopraw odrobiną soli i pieprzem - roztrzep trzepaczką, aby składniki się połączyły.
Przed odcedzeniem makaronu nabierz w kubek trochę wody z gotowania makaronu, a odlane spaghetti przełóż z powrotem do garnka. Dodaj masło i przemieszaj na małym ogniu. Do naparu z marsali i szafranu dodaj dwie łyżki odlanej wody z gotowania makaronu, a następnie zalej makaron tym płynem. Dokładnie zamieszaj, aby spaghetti pokryło się płynem i nabrało pięknego złotego koloru. Zdejmij garnek z palnika.
Szybko wlej śmietanę z jajkami i serem do garnka z gorącym makaronem, delikatnie ale starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i nałóż do dwóch ogrzanych misek albo talerzy. Posyp startym parmezanem i podawaj.



Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellissima" Nigelli Lawson

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template