Składniki na 2 porcje
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 3 łyżki wytrawnej marsali
- 200 g spaghetti
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu, plus trochę do podania
- 2 łyżki śmietany kremówki (ja użyłam słodkiej śmietany 18%)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miękkiego niesolonego masła
Zagotuj osoloną wodę na makaron.
Ugotuj spaghetti. Musi być al dente - lekko twarde w środku, bo dojdzie w sosie.
Gdy spaghetti się gotuje, zrób kremowy sos: w niewielką miseczkę wbij jajka, wsyp parmezan i wlej śmietankę, dopraw odrobiną soli i pieprzem - roztrzep trzepaczką, aby składniki się połączyły.
Przed odcedzeniem makaronu nabierz w kubek trochę wody z gotowania makaronu, a odlane spaghetti przełóż z powrotem do garnka. Dodaj masło i przemieszaj na małym ogniu. Do naparu z marsali i szafranu dodaj dwie łyżki odlanej wody z gotowania makaronu, a następnie zalej makaron tym płynem. Dokładnie zamieszaj, aby spaghetti pokryło się płynem i nabrało pięknego złotego koloru. Zdejmij garnek z palnika.
Szybko wlej śmietanę z jajkami i serem do garnka z gorącym makaronem, delikatnie ale starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i nałóż do dwóch ogrzanych misek albo talerzy. Posyp startym parmezanem i podawaj.
Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellissima" Nigelli Lawson
0 komentarze:
Prześlij komentarz