sobota, 25 października 2014

Muffiny z jagodami i orzechami włoskimi

Owocowo - orzechowe połączenie smakowe, zamknięte w małej, uroczej muffinie. Wilgotne, chrupiące, owocowe - bardzo smaczne.

Składniki:
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego - około 400 g
  • 2 duże jajka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 55 ml oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich - posiekanych
  • 150 g jagód - u mnie mrożone i odsączone z soku

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, formę do muffin wyłóż papilotkami.
W misce połącz jogurt, jajka, ekstrakt z wanilii oraz olej. Do wymieszanej masy dodaj resztę składników - zostawiając na później 1/4 ilości orzechów, wymieszaj, do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wkładaj porcjami do papilotek i posyp pozostawionymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
po upieczeniu wystudź na kratce.

Inspirowałam się przepisem z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template