Składniki na 4 porcje:
- 450 g makaronu typu penne lub rigatoni
- 2 łyżki oliwy
- 4 małe lub 2 średnie cukinie,
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki mleka
- skórka utarta z 1 cytryny
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
W garnku nastaw posoloną wodę na makaron. Makaron musi być al dente.
Rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią pokrojoną cukinię i smaż około 4 minut, na lekko złoty kolor, co jakiś czas mieszając.
Gdy makaron jest już gotowy odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania. Makaron spowrotem przerzuć do garnka w którym się gotował.
W miseczce połącz serek mascarpone, otartą skórę z cytryny i 1 łyżkę z posiekanej bazylii. Wymieszaj. Gdy cukinia będzie gotowa wlej sos na patelnię i duś przez około 2 minuty. Do sosu dolej około 8 łyżek wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj.
Sos wylej do garnka z makaronem, dorzuć pozostałą bazylię,wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.
Przepis pochodzi z książki "Rachel's food for living" Rachel Allen
0 komentarze:
Prześlij komentarz