środa, 15 października 2014

Penne z cukinią, bazylią i nutą cytryny

Kremowy sos, pachnący cytryną i bazylią, delikatnie pokrywający makaron - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proste składniki połączone w jedno znakomite danie. Polecam!

Składniki na 4 porcje:
  • 450 g makaronu typu penne lub rigatoni
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 małe lub 2 średnie cukinie, 
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mleka
  • skórka utarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
W garnku nastaw posoloną wodę na makaron. Makaron musi być al dente.
W między czasie przekrój cukinie na połówki i pozbądź się nasion.Pokrój ją na cienkie plastry.
Rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią pokrojoną cukinię i smaż około 4 minut, na lekko złoty kolor, co jakiś czas mieszając.
Gdy makaron jest już gotowy odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania. Makaron spowrotem przerzuć do garnka w którym się gotował.
W miseczce połącz serek mascarpone, otartą skórę z cytryny i 1 łyżkę z posiekanej bazylii. Wymieszaj. Gdy cukinia będzie gotowa wlej sos na patelnię i duś przez około 2 minuty. Do sosu dolej około 8 łyżek wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj.
Sos wylej do garnka z makaronem, dorzuć pozostałą bazylię,wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.




Przepis pochodzi z książki "Rachel's food for living" Rachel Allen





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template