Składniki:
- 15 g suszonych prawdziwków
- 60 ml marsali
- 60 ml wody
- 125 g mascarpone
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- mielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i trochę do posypania przed podaniem
- sól do smaku
- 250 g makaronu jajecznego typu fettuccine albo tagliatelle (u mnie linguini)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 4 łyżki startego parmezanu
Prawdziwki wrzuć do małego rondelka, zalej je marsalą i wodą i zagotuj. Gdy płyn zawrze, wyłącz palnik i odstaw grzyby na 10 minut. Nastaw posoloną wodę na makaron.
Odciśnij prawdziwki nad miską z mascarpone, połóż je na desce i posiekaj.
Czosnek obierz, pokrój go na drobno, posiekaj też natkę pietruszki.
Gdy woda na makaron zawrze, wrzuć makaron i gotuj go al dente.
W wysokiej patelni rozgrzej masło i pokrojony czosnek. Podsmaż go przez około 30 sekund, ciągle mieszając i uważając by się nie przypalił. Po tym czasie wrzuć posiekaną pietruszkę i grzyby. Smaż przez około 2 minuty. Dołóż mascarpone i mieszaj do momentu zagotowania. Wyłącz palnik.
Odlej szklankę wody z gotowania makaronu i zachowaj ją, makaron odcedź i przesyp na patelnię z sosem. Potrząsaj patelnią. Jeśli chcesz nieco luźniejszy sos, dolej trochę wody z gotowania makaronu.
Dodaj parmezan - zaczynając od 2 łyżek (wedle uznania), sól i pieprz do smaku, przemieszaj.
Wyłóż makaron i posyp natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellissima" Nigelli Lawson
0 komentarze:
Prześlij komentarz