sobota, 18 października 2014

Pasta z grzybami, marsalą i mascarpone

Kolejna propozycja z wykorzystaniem makaronu. Danie jest po prostu smaczne - makaron oblepiony kremowym, sosem, pachnącym lasem i ziołami. 

Składniki:
  • 15 g suszonych prawdziwków
  • 60 ml marsali
  • 60 ml wody
  • 125 g mascarpone
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i trochę do posypania przed podaniem
  • sól do smaku
  • 250 g makaronu jajecznego typu fettuccine albo tagliatelle (u mnie linguini) 
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 4 łyżki startego parmezanu
Prawdziwki wrzuć do małego rondelka, zalej je marsalą i wodą i zagotuj. Gdy płyn zawrze, wyłącz palnik i odstaw grzyby na 10 minut. Nastaw posoloną wodę na makaron.
Mascarpone włóż do miski, zetrzyj do niej szczyptę bądź dwie gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, a kiedy prawdziwki się namoczą, zlej płyn z rondelka do miski z mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Odciśnij prawdziwki nad miską z mascarpone, połóż je na desce i posiekaj.
Czosnek obierz, pokrój go na drobno, posiekaj też natkę pietruszki.
Gdy woda na makaron zawrze, wrzuć makaron i gotuj go al dente.
W wysokiej patelni rozgrzej masło i pokrojony czosnek. Podsmaż go przez około 30 sekund, ciągle mieszając i uważając by się nie przypalił. Po tym czasie wrzuć posiekaną pietruszkę i grzyby. Smaż przez około 2 minuty. Dołóż mascarpone i mieszaj do momentu zagotowania. Wyłącz palnik.
Odlej szklankę wody z gotowania makaronu i zachowaj ją, makaron odcedź i przesyp na patelnię z sosem. Potrząsaj patelnią. Jeśli chcesz nieco luźniejszy sos, dolej trochę wody z gotowania makaronu.
Dodaj parmezan - zaczynając od 2 łyżek (wedle uznania), sól i pieprz do smaku, przemieszaj.
Wyłóż makaron i posyp natką pietruszki.


Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellissima" Nigelli Lawson

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template