Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 duże jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 80 g orzechów laskowych - pozbawionych ciemnej skórki
Orzechy wyłuskaj z łupiny. Rozgrzej suchą patelnię na średni ogniu i wrzuć na nią orzechy - praż aż poczujesz ich zapach. Orzechy wysyp na bawełnianą ściereczkę, którą je pocieraj do momentu, gdy zejdą skórki. Tak przygotowane orzechy posiekaj na drobno.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj, po czym dodawaj partiami mąkę. Na koniec do masy wrzuć pokrojone orzechy i czekoladę. Wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z przygotowanej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na przygotowanej blasze w małych odstępach, dłonią lekko spłaszcz kulki.
Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut - do złotego koloru.
Wystudź na kratce.
Inspiracja - program Anny Starmach "Pyszne 25"
0 komentarze:
Prześlij komentarz