niedziela, 12 października 2014

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Pyszne, kruchutkie, pełne czekolady i orzechów. Smakują podobnie jak znane "piegowate" ciasteczka ale są lepsze - ponieważ przygotowane w domu, z prostych składników. Doskonałe do szklanki mleka lub kawy. Zachęcam do wypróbowania. 


Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 80 g orzechów laskowych - pozbawionych ciemnej skórki
Orzechy wyłuskaj z łupiny. Rozgrzej suchą patelnię na średni ogniu i wrzuć na nią orzechy - praż aż poczujesz ich zapach. Orzechy wysyp na bawełnianą ściereczkę, którą je pocieraj do momentu, gdy zejdą skórki. Tak przygotowane orzechy posiekaj na drobno. 
Gorzką czekoladę pokrój w drobną kostkę.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj, po czym dodawaj partiami mąkę. Na koniec do masy wrzuć pokrojone orzechy i czekoladę. Wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z przygotowanej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na przygotowanej blasze w małych odstępach, dłonią lekko spłaszcz kulki.


Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut - do złotego koloru.
Wystudź na kratce.


Inspiracja - program Anny Starmach "Pyszne 25"



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template