niedziela, 28 września 2014

Sernik krówkowy

Połączenie twarogu i masy krówkowej jest na prawdę udane. Sernik jest delikatny, puszysty, odpowiednio słodki i po prostu bardzo smaczny. Zapraszam do wypróbowania.


Składniki na spód:
  • 150 g mąki
  • 70 g margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - ja użyłam z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 białek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masy krówkowej + trochę do polania sernika
Spód: Mąkę, zimną margarynę, żółtko, cukier, sól i kwaśną śmietanę szybko zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Gdyby ciasto się lepiło do dłoni, podsypać odrobiną mąki. Tak przygotowane ciasto wsadzamy do lodówki na 30 minut - celem schłodzenia. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 30 minutach, ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Widelcem robimy nakłucia aby ciasto nie urosło, podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez około 20 minut. 

Masa serowa: żółtka ubijamy z cukrem na puch, po czym dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Dolewamy masę krówkową, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno pianę z białek. Po czym dodajemy ją do masy serowo-krówkowej i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy na środkową półkę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Na wystudzony sernik wylewamy masę krówkową - ilość wedle uznania.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template