Składniki na spód:
- 150 g mąki
- 70 g margaryny do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu - ja użyłam z wiaderka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g masy krówkowej + trochę do polania sernika
Spód: Mąkę, zimną margarynę, żółtko, cukier, sól i kwaśną śmietanę szybko zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Gdyby ciasto się lepiło do dłoni, podsypać odrobiną mąki. Tak przygotowane ciasto wsadzamy do lodówki na 30 minut - celem schłodzenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 30 minutach, ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Widelcem robimy nakłucia aby ciasto nie urosło, podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez około 20 minut.
Masa serowa: żółtka ubijamy z cukrem na puch, po czym dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Dolewamy masę krówkową, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno pianę z białek. Po czym dodajemy ją do masy serowo-krówkowej i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy na środkową półkę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz