czwartek, 25 września 2014

Imbirowo -pomarańczowy krem z dyni

Sezon na dynię trwa w pełni, dlatego też warto jest to wykorzystać i pobawić się dynią, nie tylko tworząc jesienne dekorację ale także znakomite potrawy.


Składniki:
  • około 800 g dyni (waga bez obierania)
  • 40 g masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego, utartego imbiru
  • 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sera ricotta
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 2 cm drobno pokrojonej papryczki chili bez nasionek
Do podania:
  • prażony słonecznik
Dynię umyć, wyciągnąć pestki, obrać* i pokroić w kostkę. 
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać utarty imbir i smażyć przez chwilę, mieszając co jakiś czas i pilnując aby się nie przypaliło. Dodać pokrojoną dynię i papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut, ciągle mieszając. 
Zalać wodą i sokiem z pomarańczy, przykryć i gotować do miękkości - około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając. 
Gdy dynia będzie miękka, zdjąć garnek z palnika. Do zupy dodać ricottę i zmiksować na aksamitnie gładką masę. Doprawić ewentualnie solą.
Suchą patelnię postawić na palnik, rozgrzać ją i wsypać słonecznik (ilość wedle uznania), uprażyć na złoty kolor. 
Zupę nalewać na talerze, posypać słonecznikiem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 
Podawać gorące. 

* Dyni hokkaido nie trzeba obierać

Inspirowałam się przepisem z tej strony



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template