Składniki:
- około 800 g dyni (waga bez obierania)
- 40 g masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego, utartego imbiru
- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki sera ricotta
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- 2 cm drobno pokrojonej papryczki chili bez nasionek
Do podania:
- prażony słonecznik
Dynię umyć, wyciągnąć pestki, obrać* i pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać utarty imbir i smażyć przez chwilę, mieszając co jakiś czas i pilnując aby się nie przypaliło. Dodać pokrojoną dynię i papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut, ciągle mieszając.
Zalać wodą i sokiem z pomarańczy, przykryć i gotować do miękkości - około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy dynia będzie miękka, zdjąć garnek z palnika. Do zupy dodać ricottę i zmiksować na aksamitnie gładką masę. Doprawić ewentualnie solą.
Suchą patelnię postawić na palnik, rozgrzać ją i wsypać słonecznik (ilość wedle uznania), uprażyć na złoty kolor.
Zupę nalewać na talerze, posypać słonecznikiem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać gorące.
* Dyni hokkaido nie trzeba obierać
Inspirowałam się przepisem z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz