niedziela, 28 września 2014

Ciasto z ricottą, pomarańczą i kardamonem

Dość ciężkie i wilgotne, zachwyci fanów wyraźnych i świeżych smaków. Pomarańcza i kardamon - cudownie pachnące i rozgrzewające połączenie idealne na jesienne, coraz krótsze popołudnia. Skusicie się? 


Składniki:
  • 160 g miękkiego masła
  • 70 g cukru - w  oryginalnym przepisie 100 g
  • 70 g jasnego brązowego cukru - w  oryginalnym przepisie 100 g
  • 3 całe, rozkłócone jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nasiona z 15 owoców kardamonu - zmiażdżone albo zmielone
  • skórka otarta z 3 dużych pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy - w oryginalnym przepisie woda z pomarańczy
  • 250 g sera ricotta
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Miękkie masło ubijamy na gładki puch z oboma rodzajami cukru. Dodajemy połowę rozkłóconych jajek i połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Dobrze ubijamy.Następnie dodajemy drugą część jajek, żółtko, mąkę. Ponownie dokładnie ubić. Gdy masa będzie gładka, dodajemy zmiażdżone nasiona kardamonu, skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i ricottę. Wymieszać dokładnie.
Powstałą masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy o średnicy około 23 cm. Piec na środkowej półce piekarnika przez 30 - 40 minut, do suchego patyczka.


Przepis pochodzi z książki "Baking Made Easy" - Lorraine Pascal

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template