Składniki:
- 160 g miękkiego masła
- 70 g cukru - w oryginalnym przepisie 100 g
- 70 g jasnego brązowego cukru - w oryginalnym przepisie 100 g
- 3 całe, rozkłócone jajka
- 1 żółtko
- 200 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- nasiona z 15 owoców kardamonu - zmiażdżone albo zmielone
- skórka otarta z 3 dużych pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy - w oryginalnym przepisie woda z pomarańczy
- 250 g sera ricotta
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Miękkie masło ubijamy na gładki puch z oboma rodzajami cukru. Dodajemy połowę rozkłóconych jajek i połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Dobrze ubijamy.Następnie dodajemy drugą część jajek, żółtko, mąkę. Ponownie dokładnie ubić. Gdy masa będzie gładka, dodajemy zmiażdżone nasiona kardamonu, skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i ricottę. Wymieszać dokładnie.
Przepis pochodzi z książki "Baking Made Easy" - Lorraine Pascal
0 komentarze:
Prześlij komentarz