środa, 10 czerwca 2015

Placki z kwiatem czarnego bzu

Lubicie kwiaty? A jecie je? Dzisiaj na podwieczorek podałam placuszki z kwiatem czarnego bzu. Smak, co najmniej ciekawy. Placuszki są smaczne, konkretne i najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem. Spróbujecie? 

Składniki:
  • 5 sporych kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 szkl. mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, mleka i jajka zrobić ciasto - wszystko połączyć na gładką masę. Ciasto będzie dość gęste. Odstawić. 
Przygotować kwiaty - oczyścić z wszelkich robaczków i listków. Nie obrywać ogonków - będą pomocne przy zanurzaniu kwiatów w cieście.
Na patelni rozgrzać olej.
Oczyszczone kwiaty zanurzać w cieście, po czym chwile nad miską odsączamy kwiaty z nadmiaru ciasta, układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na średnim ogniu do złotego koloru z obu stron. Podczas smażenia, można uciąć część łodyżek.
Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template