sobota, 25 października 2014

Drobiowe burgery

Uwielbiam burgery, ale tylko te domowe - bo są zdrowsze i nie oszukujmy się, smaczniejsze niż te małe potworki kupione w sieciowych restauracjach. Soczyste mięso, ulubione składniki, zamknięte w bułce, którą można chwycić w dłonie i zajadać. 


Składniki na 4 porcje:
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli - do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta imbiru w proszku
  • słodka czerwona papryka w proszku - do smaku
  • 1 łyżka musztardy - u mnie sarepska
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 3 łyżeczki bułki tartej
  • 4 - 8 plastrów żółtego sera
Na surówkowy sos:
  • 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, trochę cukru do smaku
Dodatki:
  • pomidor, pikle - Wasze ulubione
Burgery: pierś z kurczaka oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować (lub zmielić) na grudkowatą masę. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, śmietankę, musztardę i przyprawy. Dobrze wymieszać i odstawić.

Surówkowy sos: kapustę pekińską przekroić wzdłuż, a po tym kroić w poprzek na drobne paseczki. Wrzuć do miski. Dodać pozostałe składniki, przyprawić, dobrze wymieszać i odstawić.

Burgery: rozgrzać patelnię z jedną łyżeczką oleju. Z mięsa formować 4 równe porcje kotletów, układać na patelni i smażyć na średnim płomieniu z obu stron na złoty kolor.

Dodatki: pomidory, pikle pokroić w krążki i odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni,bułki przekroić na pół. Dolną część ułożyć na blasze, położyć na nią burgery i wstawić do piekarnika na 5 minut - podpiec. Po tym czasie na kotlety położyć po jednym (lub po dwa - jeśli lubicie) plastrze sera. Na drugą półkę położyć górne części bułek. Zapiekać wszystko przez około 5 - 7 minut, aż ser się dobrze rozpuści.
Wyciągnąć z piekarnika część bułki z burgerem, wyłożyć na nie surówkowy sos, położyć po grubym plastrze pomidora (lub innymi dodatkami) i przykryć drugą połówką bułki.
Podawać gorące z dodatkami w postaci warzyw bądź frytek.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template