niedziela, 1 lutego 2015

Kokosanki

Tych ciasteczek chyba przedstawiać nikomu nie trzeba. Kokosowe, delikatne, pyszne. Zapraszam na kokosanki. 


Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w garnuszku, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać mleko, wymieszać po czym wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wystudzenia. 
Ubić na sztywno pianę z białek i pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. 
Do ubitej piany dodać masę kokosową i dalej ubijać na niskich obrotach (lub mieszać szpatułką). 
Rozgrzać piekarniki do 180 stopni.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać łyżeczką porcję ciasta, zachowując niewielkie odstępy. Piec przez około 15 - 20 minut do lekkiego zrumienienia się ciasteczek.
Wystudzić.

Przepis pochodzi z tej strony


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template