wtorek, 3 lutego 2015

Karkówka w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Wiem, że to danie to bomba kaloryczna ale i tak je uwielbiam. Delikatna i rozpływająca się w ustach karkówka w połączeniu z pieczarkami i słodką śmietanką tworzy uzależniające wręcz połączenie smaków. 
Składniki:
  • 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
Przygotowanie: karkówkę kroimy na około 8 mm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć plastry karkówki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. 
W między czasie obrać cebulę i pieczarki, po czym cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plastry.
Pokrojoną cebulę wrzucić na tę samą patelnię, na której była smażona karkówka. Zeszklić, po czym dodać pieczarki. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Zagotować wodę w czajniku.
W garnku ułożyć warstwami część karkówki i przesmażoną cebulę z pieczarkami, drugą część karkówki i znowu pieczarki. Zalać to wszystko wodą - ilością, która przykryje mięso. Zagotować, po czym wlać śmietanę i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. *Gdyby sos był za rzadki w połowie szklanki wody rozpuścić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do sosu i szybko zamieszać.
Przyprawić w razie potrzeby.



Podawać z ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template