Składniki:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 400 ml śmietany 30%
- 1 łyżka oleju
- woda
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
Przygotowanie: karkówkę kroimy na około 8 mm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć plastry karkówki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na półmisek.
Pokrojoną cebulę wrzucić na tę samą patelnię, na której była smażona karkówka. Zeszklić, po czym dodać pieczarki. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Zagotować wodę w czajniku.
W garnku ułożyć warstwami część karkówki i przesmażoną cebulę z pieczarkami, drugą część karkówki i znowu pieczarki. Zalać to wszystko wodą - ilością, która przykryje mięso. Zagotować, po czym wlać śmietanę i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. *Gdyby sos był za rzadki w połowie szklanki wody rozpuścić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do sosu i szybko zamieszać.
Przyprawić w razie potrzeby.
Podawać z ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz