niedziela, 1 lutego 2015

Napoleonek

Dzisiaj zapraszam na napoleonka według przepisu z zeszytu mojej mamy. Smak ciasta przenosi mnie w słodki świat dzieciństwa. 

Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • 3 całe jajka
  • 2 op, cukru wanilinowego
  • 5 czubatych łyżki mąki
Dodatkowo:
  • 1 duże op. herbatników

Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i ułożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm i piec przez około 20 minut (do złotego koloru) w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Jeden placek zostawić na blasze.

Masa: w garnku zagotować mleko z masłem.  Jajka, cukier i mąkę wymieszać jak na ciasto naleśnikowe w osobnym naczyniu, po czym wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować.Część gorącej masy wylać na placek pozostawiony na blasze, przykryć drugim plackiem i wylać na niego pozostałą część masy. Na masę wysypać równomiernie pokruszone herbatniki. Schłodzić.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template