Składniki na ciasto:
- 200 g margaryny
- 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 5 łyżek cukru
- 125 g masła
- 3 całe jajka
- 2 op, cukru wanilinowego
- 5 czubatych łyżki mąki
Dodatkowo:
- 1 duże op. herbatników
Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i ułożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm i piec przez około 20 minut (do złotego koloru) w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Jeden placek zostawić na blasze.
Masa: w garnku zagotować mleko z masłem. Jajka, cukier i mąkę wymieszać jak na ciasto naleśnikowe w osobnym naczyniu, po czym wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować.Część gorącej masy wylać na placek pozostawiony na blasze, przykryć drugim plackiem i wylać na niego pozostałą część masy. Na masę wysypać równomiernie pokruszone herbatniki. Schłodzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz