Składniki na biszkopt wg przepisu mojej mamy:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 czubate łyżeczki kakao
Składniki na masę:
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.)
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 2 szkl. mleka w proszku
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady - u mnie gorzka
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Polewa: czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem. Nie dopuścić do zagotowania. Przestudzić.
Masa: Zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym - ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami na zmianę mleko w proszku i ostudzone mleko - ucierać na gładką masę.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę, przykryć drugim plackiem i polać polewą czekoladową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz