niedziela, 17 listopada 2013

Orzechowiec

Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga, jest to ciasto orzechowo-budyniowe.
Zrobione po słowach kochanego brata - "a może zrobiłabyś inne ciasto a nie ciągle pleśniak i pleśniak "

Więc zrobiłam. Ciasto bardzo, bardzo, dobre - słodkie, ciekawe, aromatyczne i bardzo kaloryczne, ale przecież takie ciasta są najlepsze Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne ale zapewniam Was, że warto się poświęcić.

Zmodyfikowałam lekko ilość podanego cukru.
 
Składniki:
Ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 150 g masła lub margaryny do pieczenia
* 2 jajka
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:
* 250 g orzechów włoskich - najlepiej świeżo wyłuskanych
* 75 g masła
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki miodu

Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa maślana:

* 3 szklanki mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 200 g masła
* 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 15 minut w temperaturze 180ºC.

Na pierwszy placek (bez orzechów) wyłożyć masę budyniową, a na nią placek z orzechami.

Ps. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień od przygotowania.

Smacznego

Przepis pochodzi z tej strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-orzechowo---budyniowe



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template