niedziela, 27 października 2013

Pleśniak

Lubicie kruche ciasto, porzeczki, kakao i beze? Jeśli tak to, te ciasto będzie Wam na prawdę smakowało.
Robię je gdy chce mi się coś słodkiego, bądź gdy mam gości. Ciasto jest dziecinnie proste w wykonaniu, nie wymaga wielu składników ani dużej ilości poświęconego czasu.

Składniki:
* 4 jajka (żółtka oddzielić od białek)
* 250 g margaryny do pieczenia
* 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 3 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Z żółtek, mąki, margaryny, proszku do pieczenia, śmietany, cukru wanilinowego zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Ciasto schować do zamrażarki na 30 minut.
Pierwszą częścią wyłożyć blaszkę. Na ciasto, nałożyć dżem z porzeczek. Na dżem wrzucamy, starte na tarce ciemne ciasto.
W miedzy czasie ubijamy na sztywno pianę z białek. Gdy piana będzie już prawie ubita, powoli dosypujemy cukier, ciągle ubijając. Wylewamy delikatnie na warstwę ciemnego ciasta.
Na pianę ścieramy ostatnią porcję odłożonego ciasta.
Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego! 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template