piątek, 25 października 2013

Krajanka serowo- dyniowa

Niedawno zostałam obdarowana niewielką dynią. Szukając sposobu na jej wykorzystanie prześledziłam mój ulubiony blog i znalazłam ten przepis http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-serowo---dyniowa.

Musiałam dokupić tylko kilka składników i mogłam przystąpić do dzieła.
Ciasto nie wymaga od nas wielkiego wysiłku ani dużej ilości czasu, co czyni je bardzo atrakcyjnym dla wiecznie zabieganych i lubiących smaczne jedzenie.
Krajanka jest bardzo smaczna a jej konsystencja zarówno chrupiąca jak i rozpływająca się w ustach.



 Składniki na ciasto:
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
* 110 gram zimnego masła, pokrojonego na kawałki
* szczypta soli
* 1 szkl. orzechów włoskich (lub pekan)
* 3/4 szkl. płatków owsianych

Mąkę, cukier, masło i sól zmiksować w malakserze (bądź posiekać nożem) do zyskania konsystencji mokrego piasku, dodać orzechy i płatki owsiane i miksować do uzyskania drobnych grudek ciasta.

Odłożyć 1 szkl. powstałych okruszków. Resztą wyłożyć formę* (23 cm x 23 cm) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i ulepić dno. Podpiekać na lekko rumiany kolor w temp. 180 stopni przez około 15 - 20 minut.
Odłożone okruszki rozsypać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem i podpiec w temp. 180 stopni przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

* Z braku odpowiedniej wielkości formy użyłam tortownicę o średnicy 26 cm

Między czasie przygotowujemy masę serowo-dyniową

Masa serowo-dyniowa:
* 250 gram twarogu (3-krotnie zmielonego)
* 3/4 szkl. puree z dyni*
* 1/2 szkl. cukru
* 1 jajko
* 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka zmielonego imbiru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na ciepły, upieczony spód. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy środek się zetnie a brzegi zaczną lekko unosić.

* Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki, włożyć na blasze i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i piec do miękkości w temp. 180 stopni
Wierzch:
* 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
* 2 łyżki cukru
* kilka kropel ekstraktu z wanilii (ja nie posiadam takowego, więc dałam odrobinę nasionek z laski wanilii )

Wszystkie składniki połączyć, rozprowadzić delikatnie po gorącym wierzchu ciasta, zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Ostudzić.
Na chłodne ciasto wysypać wcześniej upieczone okruszki, lekko dociskając do masy.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Pokroić na kwadraty i podawać.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template