Składniki:
* pół piersi z kurczaka
* pół czerwonej papryki
* kilka dużych pieczarek
* około 20 dag sera żółtego
* 2 jajka
* przyprawy: sól, pieprz, to co lubicie (myślę, że natka pietruszki również będzie tu świetnie pasowała)
* trochę mąki
* bułka tarta do obtoczenia
* olej do smażenia
Od razu napiszę, że podałam tylko orientacyjnie ilość składników, ponieważ robiłam "na oko" i nie wiem ile czego było dokładnie.
Pierś kurczaka drobniutko pokroić, wrzucić do miski. Paprykę i pieczarki również drobno pokroić, wrzucić do piersi. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa i warzyw, dodać jajka, przyprawy, gdyby masa była za rzadka dodać trochę mąki i wymieszać.
Tak wygląda masa przed usmażeniem:
Mokrymi dłońmi formować kotleciki - nie za grube, aby mięsko się usmażyło, i obtaczamy je w bułce tartej.
W między czasie rozgrzewamy patelnie z olejem.
Na rozgrzany olej układamy kotleciki i smażymy na nie za dużym płomieniu (aby kotleciki się nie przypaliły), na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dzisiaj ziemniaczki z wody - bo na szybko, ale kotleciki genialnie będą się komponowały np. z ziemniaczkami pieczonymi, frytkami lub z makaronem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz