środa, 27 listopada 2013

Batony zbożowe

Lubicie batony zbożowe? Ja bardzo, ale po pierwsze są mega słodkie, po drugie kosmicznie drogie a po trzecie mają dużo zbędnych dodatków.
Dlatego też postanowiłam sama takie zrobić

Batoniki są proste do wykonania, mało pracochłonne no i przede wszystkim przynoszą wielką satysfakcję przy ich jedzeniu.


Składniki:
* 1 puszka mleka skondensowanego (ja użyłam słodzone, ponieważ nie miałam innego w domu)
* 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady - posiekanej w drobną kostkę
* 220 gram płatków owsianych
* 120 gram suszonej żurawiny - lekko posiekanej
* około 150 - 170 gram ziaren słonecznika
* około 120 gramów orzechów laskowych - lekko posiekanych
* kilka suszonych moreli

A tak na prawdę możecie użyć wszystko na co macie ochotę: suszone banany, jabłka, rodzynki, sezam, orzeszki ziemne... co tylko dusza zapragnie.

Mleko podgrzewamy w rondelku. Do miski wsypujemy nasze bogactwo i zalewamy ciepłym mlekiem skondensowanym. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskamy, tworząc równą powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy przez około 60 minut.
Gdy masa lekko przestygnie kroimy ją na prostokąty, cały czas pozostawiając na blaszce. Gdy batony całkowicie wystygną delikatnie wyciągnąć je z blaszki i układać do pojemnika (jeśli chcecie układać je warstwowo przełóżcie warstwy papierem do pieczenia, żeby się nie posklejały) i od tej chwili możecie cieszyć się batonikami zbożowymi własnej produkcji.

Smacznego! 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template