czwartek, 12 grudnia 2013

Kurczak w warzywach

Dzisiaj znowu miałam problem natury: co zrobić na obiad? Miałam kawałki kurczaka (udka) w lodówce, wcześniej lekko doprawione przyprawą do kurczaka. No i co z nimi zrobić? Znowu pieczone? W sosie? Znudziło mi się...
Rozglądając się po lodówce znalazłam trochę warzyw i postanowiłam zrobić kurczaczka duszonego w warzywach.
Chociaż dodałam wszystko co lubię, nie wiedziałam jednak co wyjdzie z połączenia smaków. Danie okazało się być przepyszne. Treściwe, aromatyczne, pełne smaku i zapachu, idealne na chłodne dni. Mięsko było mięciutkie a warzywa rozpływały się w ustach.
Tak mniej więcej wyglądał mój dzisiejszy obiad.


Kurczak duszony w warzywach
* 4 kawałki kurczaka (udka, podudzia będą najlepsze)
* ćwiartka, małej białej kapusty
* 2 średniej wielkości marchewki
* 1 mały korzeń pietruszki
* mały kawałek selera
* 3 duże pieczarki
* pół czerwonej papryki
* 1 duży ząbek czosnku
* ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
* olej do smażenia
* woda

Kurczaka kilka godzin wcześniej delikatnie przyprawiamy swoją ulubioną przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej (wystarczą dwie - trzy łyżki). Na rozgrzany tłuszcz układamy kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W między czasie kroimy warzywa w krążki, paski (generalnie, tak jak lubimy). Gdy mięso będzie miało rumianą skórkę, wrzucamy na patelnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, chwilę podsmażamy, dodajemy paprykę, kapustkę a na samym końcu pieczarki i pokrojony czosnek. Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem - wedle uznania. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą, tak, żeby warzywa i mięso było przykryte. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie płyn powinien odparować a warzywa zmięknąć.
Podajemy z ziemniaczkami, ryżem, chlebkiem bądź z tym, na co w danej chwili mamy ochotę
Smacznego! 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template