wtorek, 24 grudnia 2013

Sernik gotowany z żurawionową galaretką

Ciasto wymyślone przeze mnie, na konkurs.
Niestety nie udało się wygrać aczkolwiek i tak było przyjemnie je zrobić i konsumować. No i najważniejsze, że wszystkim smakowało.


Sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie z galaretką z suszonej żurawiny

Spód:
* około 15 herbatników pełnoziarnistych
* około 50 g masła

Ciasta rozdrabniamy w blenderze, dodajemy masło, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
* 200 g twarogu - zmielonego
* pół szklanki cukru
* 50 g masła/margaryny
* 1 jajo
* 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
Cukier, cukier wanilinowy, budyń (w proszku) i margarynę zagotowujemy i trzymamy przez około 2 minuty, następnie dodajemy twaróg wymieszany z jajkiem i gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretka:
* około 100 g suszonej żurawiny
* 400 ml wody
* cukier do smaku (u mnie około 3 łyżek)
* skórka z ćwiartki cytryny
* 1 czubata łyżka żelatyny
Żurawinę zalewamy wodą, gotujemy przez około 15 - 20 minut bez przykrycia, dodajemy skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy. Po upływie czasu mieszankę przelewamy do jakiegoś naczynia i blendujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, po czym wlewamy ją do gorącego płynu żurawinowego. Czekamy aż nieco przestygnie i lekko tężejącą przelewamy na ser. Zostawiamy do stężenia.





Składniki podane wystarczą na małą tortownicę w o średnicy 16 cm.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template