wtorek, 10 sierpnia 2021

Śliwki pod kruszonką

Błyskawiczny, banalnie prosty i smaczny deser poleca się na momenty "mam ochotę na coś słodkiego". Śliwki pod kruszoną z płatkami owsianymi, to deser pełen smaku, który przygotujesz bez większego wysiłku. Warto go przygotować, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na śliwki. 

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g twardych śliwek,
  • 50 cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 100 g bardzo miękkiego masła,
  • 75 g cukru,
  • 150 g mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru wanilinowego)
  • 50 g płatków owsianych górskich



Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia - ułatwi to jej czyszczenie. 

Owoce umyj, oczyści z pestek, zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj. Nałóż do kokilek. 

Mąkę krupczatkę, cukier, płatki, masło i ekstrakt z wanilii wymieszaj w misce - do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. 

Kruszonką posyp obficie śliwki w kokilkach. 

Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez około 40-45 minut , do uzyskania złotego koloru. 

Podawaj ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany lub kulką lodów waniliowych. 
Smacznego. 


3 komentarze:

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template