Błyskawiczny, banalnie prosty i smaczny deser poleca się na momenty "mam ochotę na coś słodkiego". Śliwki pod kruszoną z płatkami owsianymi, to deser pełen smaku, który przygotujesz bez większego wysiłku. Warto go przygotować, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na śliwki.
Składniki na 4 porcje:- 600 g twardych śliwek,
- 50 cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 100 g bardzo miękkiego masła,
- 75 g cukru,
- 150 g mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru wanilinowego)
- 50 g płatków owsianych górskich
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia - ułatwi to jej czyszczenie.
Owoce umyj, oczyści z pestek, zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj. Nałóż do kokilek.
Mąkę krupczatkę, cukier, płatki, masło i ekstrakt z wanilii wymieszaj w misce - do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek.
Kruszonką posyp obficie śliwki w kokilkach.
Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez około 40-45 minut , do uzyskania złotego koloru.
Podawaj ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany lub kulką lodów waniliowych.
Smacznego.
Deser wygląda smakowicie! 🤤😊
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmakowite 🤤😊
OdpowiedzUsuń