Sezon na śliwki trwa w pełni. Warto wykorzystywać te pyszne owoce, nie tylko w ciastach lub w powidłach, ale także innych, mniej oczywistych daniach. Dlatego zapraszam Was na knedle ze śliwkami - to smak, który Was zupełnie zaskoczy.
Składniki:
- 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę* ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
Nadzienie:
- 350-400 g śliwek,
- cukier puder,
- cynamon,
Posypka:
- 90 g masła
- 80 g bułki tartej
Polewa:
- 50 g jogurtu greckiego (lub naturalnego lub kwaśnej śmietany)
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
* w przypadku braku praski, można ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Ugotowane, ostudzone ziemniaki, przeciśnij przez praskę (lub zetrzyj na tarce), dodaj jajko, sól i mąkę, a następnie wyrób na gładką masę. Staraj się nie dosypywać za dużo mąki - im jej mniej, tym ciasto bardziej delikatne.
Śliwki umyj, przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca i wyciągnij pestki. Do każdej śliwki wsyp około 1/4 łyżeczki cukru pudru i trochę cynamonu (około 2 szczypty).
Ciasto ziemniaczane dziel na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego i w dłoniach spłaszczaj na dość cienkie placki.
Śliwkę ułóż na środku placka, zlep brzegi i uformuj kształtną kulkę. Uformowane kulki układaj na oprószoną mąką stolnicy lub talerzu (lub blacie).
W garnku zagotuj wodę, lekko ją soląc. Wrzucaj ostrożnie knedle, zamieszaj delikatnie od spodu, żeby się nie przykleiły. Gotuj na średnim ogniu od momentu wypłynięcia knedli przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij knedle łyżką cedzakową na talerz.
W między czasie przygotuj posypkę - rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i upraż na złoty kolor oraz sos - jogurt grecki wymieszaj z serkiem waniliowym.
Na talerzach układaj knedle, posyp je posypką z bułki tartej i polej sosem waniliowym.
Podawaj ciepłe.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz