piątek, 20 sierpnia 2021

Knedle ze śliwkami

 Sezon na śliwki trwa w pełni. Warto wykorzystywać te pyszne owoce, nie tylko w ciastach lub w powidłach, ale także innych, mniej oczywistych daniach. Dlatego zapraszam Was na knedle ze śliwkami - to smak, który Was zupełnie zaskoczy. 



Składniki:
  • 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę* ziemniaków, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • pół łyżeczki soli, 
Nadzienie:
  • 350-400 g śliwek, 
  • cukier puder, 
  • cynamon, 
Posypka:
  • 90 g masła
  • 80 g bułki tartej
Polewa:
  • 50 g jogurtu greckiego (lub naturalnego lub kwaśnej śmietany)
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego


* w przypadku braku praski, można ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Ugotowane, ostudzone ziemniaki, przeciśnij przez praskę (lub zetrzyj na tarce), dodaj jajko, sól i mąkę, a następnie wyrób na gładką masę. Staraj się nie dosypywać za dużo mąki - im jej mniej, tym ciasto bardziej delikatne.

Śliwki umyj, przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca i wyciągnij pestki. Do każdej śliwki wsyp około 1/4 łyżeczki cukru pudru i trochę cynamonu (około 2 szczypty).

Ciasto ziemniaczane dziel na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego i w dłoniach spłaszczaj na dość cienkie placki. 

Śliwkę ułóż na środku placka, zlep brzegi i uformuj kształtną kulkę. Uformowane kulki układaj na oprószoną mąką stolnicy lub talerzu (lub blacie).


W garnku zagotuj wodę, lekko ją soląc. Wrzucaj ostrożnie knedle, zamieszaj delikatnie od spodu, żeby się nie przykleiły. Gotuj na średnim ogniu od momentu wypłynięcia knedli przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij knedle łyżką cedzakową na talerz. 

W między czasie przygotuj posypkę - rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i upraż na złoty kolor oraz sos - jogurt grecki wymieszaj z serkiem waniliowym. 

Na talerzach układaj knedle, posyp je posypką z bułki tartej i polej sosem waniliowym. 

Podawaj ciepłe. 

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template